Flera höjdpunkter att se fram emot när Allsvenskan 2024 drar igång

fre 26 jan. 12:09
Artikelbild

I slutet av mars månad är det dags för en ny säsong av Allsvenskan att gå av stapeln, och efter den rafflande finalen i fjol kunde vi inte vara mer förväntansfulla. När det kommer till årets matcher kan vi redan nu ladda upp genom att syna premiärschemat och lista de höjdpunkter som väntar när säsongen drar igång

Med sin senaste säsong har den högsta ligan i Sverige ännu en gång visat varför den är så unik och spännande. Fansen bjöds på mängder med underhållande matcher och flera otippade resultat, och för de som spelar på matcherna var det lika händelserikt som klurigt. 

Vi får naturligtvis hoppas på att den kommande säsongen gör det till samma roliga sport att försöka gissa rätt på de olika resultaten. Planerar du att spela på Allsvenskan 2024? Här har du en lista över bästa svenska online casinon 2023 att vända dig till för både spel och betting. Många av de olika aktörerna har redan nu satt ut odds på en mängd av de matcher som väntar. 

Sköna matcher i premiären 

Man vet aldrig vad en premiäromgång kommer att bjuda på. Lagen kan ha kommit olika långt i sina förberedelser inför säsongen, där vissa är helt redo från första avspark medan andra fortfarande behöver några matcher för att komma igång på allvar. 

Man vet heller aldrig vad man ska förvänta sig för typ av matcher – en premiäromgång kan smälla ordentligt, men också vara något av en mjukstart sett till vilka lag som möter varandra. I det här fallet väntar vi oss lyckligtvis flera sköna matcher. 

Bland de första matcherna att fånga vårt intresse lite extra är den mellan Hammarby IF och Kalmar FF. De två duellerade under hösten om vilka av dem som skulle sluta högst upp på tabellen. Det var en jämn kamp som den unge men redan skicklige tränaren Henrik Jensen och hans KFF gick vinnande ur genom att sluta sexa, en position framför Bajen som hamnade sjua. Att få se de två jämnbra lagen från tabellens övre halva stångas mot varandra ger bett till premiären.

Nästa spännande match som väntar oss är förstås IFK Norrköping – Malmö FF, där de himmelsblå kommer att sikta på att sätta tonen för sin säsong direkt. Det var med nöd och näppe som de vann förra säsongen, och Henrik Rydström vill fortsätta visa att han är den som ska ta laget till nya höjder. Samtidigt ställs de mot ett revanschsuget Peking som säkerligen är revanschsugna efter en besvikelse till säsong där de slutade på nionde plats.

Fortsättningsvis bjuder premiären på en stormatch mellan IFK Göteborg och Djurgårdens IF. Blåvitt kliver in i matchen med en ruskigt tuff säsong i ryggen, men att tvåla dit Stockholmslaget vore förstås den perfekta starten i jakten på att göra det bättre i år. Vi räknar med att se ett högst motiverat IFK på hemmaplan – men om det räcker hela vägen låter vi vara osagt.

Vill du se alla matcher som väntar i premiären, och säsongen i stort? Här hittar du hela spelprogrammet för Allsvenskan 2024

De vinner Allsvenskan 2024 baserat på odds

Om vi zoomar ut från premiäromgången för att titta på säsongen i stort, så kan vi redan nu se vilka som är favoriter att vinna årets Allsvenskan. När det gäller vilka som förväntas sluta upp som etta bjuder experterna som sätter ut oddsen inte på någon överraskning. Man är enade om att guldet kommer att gå till Malmö FF. Detta trots att de nu måste balansera en säsong av europeisk fotboll, som det är känt att Henrik Rydström vill ta sig an med full kraft.

Men det blir inte att vandra hem säsongen för MFF:s del – oddssättarna flaggar för att de kommer bli utmanade även i år. Framför allt tror man att BK Häcken med deras många gånger effektiva offensiv kommer att utgöra ett hot i titelstriden. Många experter placerar dem till och med framför fjolårets finalister IF Elfsborg, som istället hamnar på tredje plats över listan med favoriter.

Tuff bottenstrid väntar

Om vi istället tittar på det andra stora slaget i Allsvenskans nedre tabell, så räknar experterna med att se en tuff bottenstrid. Den involverar de nykomlingarna GAIS, som gör efterlängtad comeback i ligan, och Västerås SK samt IF Brommapojkarna. Man väger också in Halmstad BK, Mjällby AIF och IK Sirius i potten med lag som potentiellt tvingas lämna för spel i Superettan nästa säsong.

Men oavsett våra spekulationer och vad som sägs på förhand, så får vi vänta tills säsongen är här – och hunnit komma igång på riktigt – för att se vart de olika lagen tar vägen. Allsvenskan 2024 har premiär helgen den 30:e mars – 1:a april. Matcherna kommer i vanlig ordning att visas på discovery+. Streamingtjänsten har ägt rättigheterna sedan 2020 och behåller dem som kortast till och med säsongen 2025.