Olika typer av odds förklarat

mån 6 maj 08:50
Artikelbild

Beroende på var man befinner sig på kontinenten varierar det hur man ser på odds. I Sverige är vi vana vid europeiska odds, eller decimalodds som det också kallas. Men i Storbritannien och USA är det andra typer av odds som presenteras hos spelbolagen. Vi ska därför förklara hur de tre olika oddstyperna fungerar så att man som spelare har full koll på vad det är som gäller. 

Europeiska odds - Decimalodds

I Sverige och de flesta andra europeiska länder är europeiska odds det vanligaste. Dessa odds kallas också för decimalodds och representerar totala utbetalningar som en decimal. Detta inkluderar såväl insats som vinst. Europeiska odds är de mest tydliga och enkla att förstå.

Om man till exempel spelar ett odds till 1,80 och satsar 100 kronor beräknas utbetalningen som 100 x 1,85 = 185 kronor. Det innebär att man får 185 kronor om spelet går in där 100 kronor är insatsen och 85 kronor är vinsten. Därmed är det alltid ett samband mellan insats och total utbetalning där man drar av insatsen för att få fram vinsten.

Amerikanska odds - Moneyline odds

I USA använder man sig av moneyline odds, något vi i Sverige kallar för amerikanska odds. Det är stor skillnad på hur dessa odds presenteras då amerikanska odds visar hur mycket som ska satsas för att vinna en viss summa eller hur mycket man vinner på en insats. Oddsen presenteras med ett plus- eller minustecken. 

  • Positiva odds (+): Dessa odds visar hur mycket man vinner om man satsar 100 enheter. Oddset +150 innebär att man vinner 150 enheter för varje 100 enheter som satsas.

  • Negativa odds (-): Negativa odds visar istället hur mycket man behöver satsa för att vinna 100 enheter. Är oddset -150 måste man satsa 150 enheter för att vinna 100 enheter.

Brittiska odds - Fraktionsodds

De brittiska oddsen kallas för fraktionsodds eller fractional odds. Det används i Storbritannien och på Irland och främst inom hästsport. Brittiska odds visar den potentiella vinsten jämfört med insatsen. 

  • Odds 4/1: Om oddset är 4/1 innebär detta att man vinner 4 enheter för varje enhet som satsas. En insats på 100 kronor ger där därmed 400 kronor i vinst.

  • Odds 1/4: Skulle oddset visas så här är det omvänt. Nu behöver man satsa 4 enheter för att vinna 1 enhet och en insats på 400 kronor ger därmed 100 kronor i vinst. 

Odds på svenska bettingsidor

De tre olika oddstyperna används i olika delar av världen när man bettar på fysiska ställen. I Sverige har vi tacksamt nog europeiska odds som är tydliga och raka. Men för den som är på resande fot och vill betta i Las Vegas eller London är det bra att kunna förstå grunderna i amerikanska och brittiska odds.

Om man spelar på svenska casinosajter brukar man oftast ha möjlighet att sortera efter de olika typerna av odds. Europeiska odds, decimalodds, brukar vara standard och det som visas automatiskt, men man kan om man vill välja att visa oddsen i andra former.