5 Kända svenska hockeyspelare som skrivit historia

tors 25 apr. 09:12
Artikelbild

Svenska hockeyspelare har skrivit in sig i historieböckerna genom enastående prestationer på isen. Från banbrytande pionjärer till moderna superstjärnor - deras arv lever vidare och inspirerar nya generationer. Intresset för svensk hockey och dess hjältar är ständigt på topp. Idag ser vi ett växande engagemang kring odds och spel på svenska hockeyligor som SHL.

Samtidigt som nya stjärnor föds förblir legenderna odödliga, och utan dom kan man nog argumentera för att svensk hockey inte varit riktigt samma sak som idag.

Till att börja med blev ju Ulf Sterner 1964 förste svensk i NHL. En milstolpe, även om han bara spelade 4 matcher för New York Rangers.

Börje Salming var näste man ut. Han gjorde 1973 debut för Toronto Maple Leafs och blev snabbt en av ligans bästa backar. "Kungen" spelade hela 17 säsonger i NHL med 787 poäng på 1099 matcher. Men hur gick det sen?

Hur har dessa legendariska spelare påverkat SHL odds egentligen? Och vad betyder dom för sporten?

90-talets 5 guldklimpar

90- och 00-talet bjöd på en exceptionell generation av svenska hockeyspelare. Namn som Forsberg, Sundin och Lidström dominerade i världens bästa liga och förde Tre Kronor till nya höjder.

Peter "Foppa" Forsberg gjorde succé i NHL med Quebec/Colorado. På 708 matcher noterades han för makalösa 885 poäng. Hans balans, spelsinne och magiska händer var i en egen klass. Foppa vann 2 Stanley Cup och utsågs till världens bästa spelare 1994/95.

Mats Sundin valdes som förste europé först i NHL-draften 1989. Han fick en briljant karriär i främst Toronto Maple Leafs där han vann klubbens poängliga (fortfarande obesegrad förresten) med 987 poäng på 981 matcher. Sundin var under ett decennium en av världens allra bästa centrar.

Nicklas Lidström var under 90- och 00-talet ansedd som världens bästa back. "Mr. Perfect" spelade 20 säsonger för Detroit Red Wings och vann ligan hela 7 gånger som bästa försvarare (Norris Trophy). Hans ledarskap och förmåga att alltid vara på rätt plats var ovärderlig.

Alla känner till de stora namnen som Salming, Forsberg och Lidström. Men svensk hockeys historia är full av spelare som varit banbrytande på sitt sätt, även om de kanske hamnat lite i skymundan.

Sven "Tumba" Johansson var en av de första svenska stjärnorna som tog steget över Atlanten. Säsongen 1957/58 skrev han kontrakt med Boston Bruins och blev därmed en av pionjärerna. Tumba imponerade stort under träningslägret men lämnade Nordamerika innan NHL-säsongen drog igång på grund av hemlängtan.

En annan spelare som ofta glöms bort i historieböckerna är Thommie Bergman. 1972 skrev han på för Detroit Red Wings och blev därmed förste svensk att spela i NHL efter att ligan expanderat från "Original Six". Bergman spelade åtta säsonger i NHL, vilket var svenskt rekord fram till att Börje Salming petade ner honom från tronen.

Målvaktslegendarer som stått i skuggan

När vi pratar om de stora svenska målvakterna genom tiderna nämns ofta namn som Pelle Lindbergh, Tommy Söderström och Henrik Lundqvist. Men det finns flera andra målisar som har spelat en viktig roll för Tre Kronors framgångar genom åren.

Leif "Honken" Holmqvist var förstemålvakt när Sverige tog sitt första VM-guld 1957 och vaktade kassen i ytterligare sju mästerskap. Honken var med om att revolutionera den svenska målvaktsstilen och lade grunden för framtida storhetstider.

Även Göran Högosta förtjänar att lyftas fram som en av våra största målvaktslegendarer. Han vann VM-guld med Tre Kronor 1987 och 1991 och var även med om att ta OS-guld 1994. "Hökans" stabila spel mellan stolparna var en trygghet för landslaget under en lång period.

En ny era av svenska NHL-stjärnor

NHL är känt för sin höga spelstandard, intensiva matcher och passionerade fans. Ligan genomgår en årlig säsong där lag tävlar om den åtråvärda Stanley Cup, ishockeyns äldsta professionella trofé. NHL spelar en central roll i utvecklingen av ishockey som sport, både genom att fostra talanger och genom att främja spelet internationellt. Där av så är Sverige som hockeynation mycket stolta över att ha flera spelare med här.

Även på 2010-talet har Sverige producerat toppspelare i NHL. De för arvet vidare med samma spelskicklighet och vinnarmentalitet vi blivit bortskämda med.

Henrik Lundqvist har under lång tid varit en av världens bästa målvakter. "Henke" tillbringade 15 år i New York Rangers och slog flera målvaktsrekord. Hans karisma har även gjort honom till en av ligans mest populära spelare.

Erik Karlsson och Victor Hedman har tagit över stafettpinnen som NHL:s bästa svenska backar. De kombinerar storlek och skridskoåkning med offensiv briljans på ett nyskapande sätt. Båda har vunnit Norris Trophy och lyfter backpositionen till nya nivåer.

Mot en spännande framtid

Sverige fortsätter att producera spelare i världsklass. Unga talanger som Rasmus Dahlin och Elias Pettersson tar nu över scenen och skriver nya kapitel i historieböckerna.

Dahlin stack ut redan som 16-åring i SHL och valdes 2018 som förste svensk någonsin i NHL-draften. Som back besitter han en kombination av storlek, skridskoåkning och spelsinne som får experterna att häpna.

Pettersson tog NHL med storm redan som rookie 2018/19 då han gjorde 66 poäng på 71 matcher för Vancouver Canucks och utsågs till årets nykomling. Hans klubbteknik, kreativitet och speluppfattning blåser nytt liv i svensk hockey.

Sagan får nya hjältar

De bästa svenska hockeyspelarna genom tiderna har skrivit sina namn i historieböckerna med gyllene bläck. Från Salmings banbrytande tid i NHL, via Forsbergs magiska framfart till Lidströms osvikliga ledarskap - deras bedrifter står för evigt.

Men svensk hockey lever inte på gamla meriter. Nya stjärnor som Dahlin och Pettersson tar vid och fortsätter skriva sagan om de stolt uppburna tröjorna med guldkronorna på brösten.

Debatten om vem som egentligen är den störste lär fortsätta under oöverskådlig framtid. Var och en av dessa legendarer, och många andra som vi inte nämnt här, har bidragit till Sveriges status som hockeynation.

Kanske är det deras gemensamma arv, snarare än individuella bedrifter, som är det verkligt storslagna. Tillsammans har de lagt grunden och inspirerat framtidens hjältar. De svenska hockeylegenderna lever för evigt - på isen, i våra hjärtan och i form av hetaste namnen på oddslistorna.